Pumpasoppa och ledig helg
Hej på er! I torsdags tentade jag av beskattningsrätten så nu har jag en helt ledig helg, vilket jag kan informera er om är obeskrivligt skönt! Idag har jag varit på Högbo Brukshotells spa i fyra och en halv timma, det var så otroligt härligt. Det finns bara två saker som riktigt kan få ner mig i varv och det är vatten och natur. Jag är en sådan person som ställer mig i duschen när jag blir orolig eller stressad. Därför så kände jag att det bästa sättet att återhämta sig och samla ny energi för nästa kurs som börjar på måndag var att ta lördagen till att vila och bara vara med mig själv, så då blev det relaxen då vi har haft ett riktigt trökväder här i Sandviken idag som inte riktigt bjudit in till mysiga utomhusaktiviteter. Jag fick muskelmassage i 50 minuter, bastade, simmade i bassängen, åt frukt och tittade i en tidning, badade i bubbelpoolen och läste i min medhavda bok om vartannat.
Hur som helst.. Kalle är på resande fot, han åkte redan i torsdags så under onsdagskvällen så ville jag laga något nytt och kul som vi kunde njuta av och då kom jag att tänka på när jag var med min pappa och syster i Belgien, om det var 2006 eller 2007, då blev vi i vilket fall bjudna på en pumpasoppa som var supergod. Så jag tänkte att nu i halloweentider när det går att få tag i denna grönsak(?) så lär jag försöka mig på att göra en sådan soppa. Jag kan berätta att jag faktiskt tyckte att det vart riktigt gott. Jag gjorde den lite tjockare för att jag tyckte att det passade, men man kan ju späda den lite till om man vill ha en lite tunnare soppa. Det var lite roligt med smakerna för de kom fram en i taget eller hur jag ska säga.. Här kommer i alla fall receptet för ca fyra personer så kan ni upptäcka det själva:
ungefär 800 g pumpakött
1 gul lök
lite olivolja
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
4 dl vatten
1 dl vitt vin
ca 1 dl creme fraiche
1-2 krm curry
Man börjar med att hacka lök och vitlök fint samt rensa ut pumpan och karva ut så mycket fruktkött som man behöver, om man är två så är ett tips att den enda fixar lökarna och den andra pumpan då så sparar man lite tid. Vi har ingen köksvåg så vi höftade lite på pumpaköttet, tror att vi hade lite mindre än 800 g, skulle gissa kanske 600 g absolut max 700, men det dög gott.
Sedan så fräser du den gula löken i olivoljan i en kastrull, och tillsätter sedan vitlöken, pumpaköttet samt salt och vitpeppar. Låt det fräsa en liten stund, några minuter bara, sedan häller du i vattnet och låter det koka under lock i ca 40 minuter, det beror lite på hur stora pumpabitar du har. Jag gjorde så att jag hällde i det vita vinet efter att knappt halva koktiden gått och lät det sedan koka den resterande tiden.
När det är färdigkokt så mixar du allt i en mixer eller om du har en stavmixer, elvisp eller bara mosar med en potatisstöt så går det också bra. Efter detta så tillsätter du creme fraichen och värmer upp soppan igen på spisen, jag lät den koka upp. Sedan har du i curryn samt känner om det behövs nå mer av de befintliga kryddorna. Klart!

Av pumpan så gjorde jag sedan en traditionell halloweenpumpa dagen till ära. ;) (Bilden är tagen med mobilkamera)